A szakdolgozat témájának kiválasztása 6+1 lépésben

2022. 01. 10.

FacebookXPinterestLinkedIn

A diplomamunka megírása sokak számára valódi kínszenvedés: tanácstalanok, halogatják, motiválatlanok, stresszelnek – így végül összecsapják az egészet. Ha tovább olvasol, megtudhatod, hogy ennek egyáltalán nem kell így lennie. Tény, hogy a szakdolgozat komoly feladat, és számít az eredménye, ezért egyáltalán nem mindegy, hogyan sikerül. Ha jó témát választasz, sok fejfájástól megkímélheted magad – és ha belejössz az írásba, talán még élvezni is fogod!

Az alábbiakban körbejárjuk a szakdolgozat kérdését, és segítünk abban, hogy könnyebben indulj el az úton.

A szakdolgozat témájának meghatározása

Mindegy, hogy atlétika tanszéken tanulsz, művészeti egyetemen végzel formatervezés szakon vagy bölcsészkaron bújod a könyveket, szakdolgozatot mindenképp írnod kell. Mind a BA, mind az MA képzések végén elkerülhetetlen, hogy számot adj arról, mennyire behatóan ismersz egy adott témát és annak szakirodalmát. Ennek formája a szakdolgozat, amelyet az államvizsga során meg is kell védened. Mielőtt belekezdesz a szakdolgozat elkészítésébe, minden nagyon zavarosnak tűnhet: éppen ezért most végigvezetünk az egész folyamaton.

A nulladik lépés minden esetben a témaválasztás. Hogy ennek hogyan érdemes nekifogni, azt lentebb részletesen is kifejtjük, sőt, néhány tippet is adunk, hogy a lehető legszuperebb témával állhass neki a munkának. A téma meghatározása során az alábbi teendőkkel kell számolnod.

Először is újabb döntést kell hoznod: primer vagy szekunder dolgozatot szeretnél létrehozni? Ha primert, akkor saját magad végzel kutatást – legyen szó kérdőívezésről, interjúkról, esetleg fókuszcsoportos felmérésről. Ha a szekundert választod, akkor már meglévő kutatásokat fogsz feldolgozni. Ez utóbbi egyszerűbbnek tűnhet, de gondolj csak bele: ha te vizsgálsz valamit közelebbről, akkor már első körben sokkal behatóbban fogod ismerni a témát és a kutatás eredményeit. Ráadásul kevesebb száraz tanulmányon kell átrágnod magad.

Miután ezt eldöntötted, mindenképp készíts egy vázlatot! Ez nemcsak azért fontos, hogy te átlásd a feladatodat, hanem azért is, hogy a konzulenseddel gördülékenyebben haladjon a munka. Ha elfogadták a témádat, és megkezdtétek a konzultációt, akkor vesd bele magad a szakirodalmak tengerébe! Ez elsőre nem hangzik túl jól, de ha megfogadod a témaválasztási tippjeinket, akkor nem okozhat gondot. Ha már jobban benne vagy a témában, készíts egy kutatási tervet is, és ezt is foglald bele a vázlatodba! A kutatás elvégzésével vagy az adatok kielemzésével pedig meg is kezdhetnéd a munkád kidolgozását.

Előtte viszont fontos, hogy megértsd, mi a különbség a téma, a cél és a hipotézis között – nehogy a munka vagy a védés során összezavarodj. A diplomamunkád egyik legfontosabb eleme a hipotézis, avagy az állítás, amit az adott téma körbejárásával és a kutatásoddal megcáfolsz vagy igazolsz. Mindezzel pedig az a célod, hogy bizonyítsd a területen való jártasságod, illetve a szakirodalmak ismeretét – és hogy azokat értő módon, a gyakorlatban is tudod alkalmazni. Persze az sem utolsó szempont, hogy bemutasd: van önálló véleményed és vannak saját gondolataid.

Erre figyelj oda, ha jó szakdolgozat témát szeretnél!

A szakdolgozati témaválasztás az egyik legnagyobb kihívás, hiszen számos szempontot kell figyelembe venni. De ne ijedj meg, most mindenre kitérünk, ami csak felmerülhet!

Mit kell átgondolni a szakdolgozat témájának kiválasztása előtt?

Már elkezdtél témákon agyalni? Szuper! Akkor valószínű, hogy a gondolataid máris olyan kérdések körül járnak, amelyek téged alapvetően érdekelnek. Mielőtt kikötnél egy témánál, vizsgáld meg, hogy melyek az adott szakterület legvitatottabb, jelenleg aktuális kérdései – lehet, hogy ezek között találsz valami izgalmasat, amivel te is szívesen foglalkoznál. Ebben az esetben annak is utána kell nézned, hogy más végzett-e már hasonló kutatást – nehogy kárba vesszen a munkád! Szintén megkönnyíted a dolgod, ha már előre sorra veszed, hogy milyen akadályokba, kihívásokba ütközhetsz a kutatómunka során.

Mielőtt választanál, azon is gondolkozz el, hogy szeretnél-e még a jövőben is foglalkozni a témával. Ez a továbbtanulás és a munkád során is fontos lehet. Gondolj csak bele! Egy igényesen elkészített, izgalmas, előremutató szakdolgozat még a karrierépítésben is kapóra jöhet, sőt, akár publikálhatod is valamilyen szakfelületen.

A téma kiválasztásakor azidőfaktortis szem előtt kell tartanod. Ha egy igen tág, sok kutatómunkát és rengeteg szakirodalom átnézését igénylő témakör mellett döntesz, akkor vagy időben kezdj neki, vagy kezeld rugalmasan a választásodat. Amennyiben saját kutatást végzel, nemcsak az a kérdés, hogy lesz-e rá időd, hanem az is, hogy egyáltalán mérhető-e az, amit szeretnél bemutatni.

Azt is jó előre gondold át, kit szeretnél konzulensednek választani. Ha van egy kedvenc oktatód, akivel valószínűleg jól tudnál együttműködni, akkor érdemes olyan téma után nézned, ami a szakterületébe vág. Amennyiben nem találsz közös pontot, kénytelen leszel másik témavezető után nézni. Bárki mellett is döntesz, időben keresd fel, hiszen az oktatók kapacitása is véges.

Milyen szempontokat kell figyelembe venned, mielőtt véglegesíted a szakdolgozat témádat?

Van egy rossz hírünk: ha már megvan a témád, és az idődet is beosztottad, az még nem jelenti azt, hogy egy időre hátradőlhetsz. Mielőtt véglegesíted a témát – a leadási határidőt mindig szem előtt tartva –, bizonyosodj meg az alábbiakról!

A jó szakdolgozat mindig előremutató, izgalmasés egy adott terület újdonságára koncentrál – alaposan leszűkítve azt egy konkrét kérdéskörre. Hiszen senki nem akar olyan témáról hosszú oldalakon át olvasni, ami már lerágott csontnak számít – ráadásul megírni sem túl nagy élmény. De arra is nagyon figyelj, hogy ne ess át a ló túloldalára! Ha túlságosan előreszaladsz, előfordulhat, hogy nem találsz elegendő szakirodalmat.

Ha mindezt sorra vetted, azt is gondold át, miért éppen e téma mellett döntöttél. Ez nemcsak a bevezető megírása miatt fontos, hanem azért is, mert jó eséllyel az államvizsgán is megkérdezik.


Milyen a jó szakdolgozat téma?

A jó szakdolgozat téma legfőbb ismérve, hogy te érdekesnek találod. Lehet, hogy egy-egy témakör „egyszerűnek” tűnik, de ha halálra unsz valamit, akkor mindenképp szenvedés lesz vele dolgozni. Találtál egy témát, amivel szívesen dolgoznál? Szuper, akkor vizsgáld meg, illeszkedik-e a tanulmányaidhoz! Ha ennek eleget tesz, akkor nézz utána, mennyire eredeti az ötlet, ami az eszedbe jutott. Tudjuk, hogy nem egyszerű valami teljesen új dologgal előállni, de próbálj meg egy friss szempontot, egy még nem használt megközelítést alkalmazni!

És hogy mit ne csinálj? Először is, ne bonyolítsd túl! A témádnak legyenek tisztán meghatározható körvonalai, így a hipotézist is egyszerűbben felállíthatod. Emellett érdemes olyan téma mellett letenned a voksod, ami kezelhető, azaz a szakdolgozat keretei között is feldolgozható. És ha már bonyolultság: már csak a szakirodalom miatt sem érdemes túl elvont irányba indulnod. Természetesen nem kell teljes mértékben a forrásokra támaszkodni, de ahhoz, hogy tudományosan megalapozott, hiteles végeredményt kapj, valamennyi szakirodalmat be kell építened.

6+1 lépés, ami segít a szakdolgozat témájának kiválasztásában

Végül, de nem utolsósorban azon a néhány konkrét lépésen is végigvezetünk, amelyek segítségével sikeres lesz a témaválasztásod.

  1. Gyűjts ötleteket!

Kedvenc előadásaidon nyitott szemmel és füllel vegyél részt, hiszen bármikor megtalálhat egy szuper ötlet! Az is jól működik, ha visszagondolsz arra, hogy a tanulmányaid során melyek voltak azok a témák, amelyek érdeklődő olvasgatásra vagy kutatásra sarkalltak, és indulj el ilyen irányba!

  1. Finomíts!

Merülj el egy kicsit jobban az ötleteidben; gondolkozz azon, hogy milyen problémák és kérdések merülnek fel velük kapcsolatban! Nézz utána – például a Google Scolaron –, hogy születtek-e kutatások a témában, illetve ha nem, akkor miért nem?

  1. Teszteld!

Lehet, hogy érdekesnek tűnik egy téma, de egy szakdolgozat alapjának is megfelel? Vizsgáld meg ilyen szempontból is!

  1. Engedd el!

Ha már majdnem elköteleződtél egy téma mellett, de a tesztelés során túl sok akadályba ütköztél, akkor fogadd el, ha egész egyszerűen nem működik. A rossz témát el kell engedni!

  1. Kérd a konzulensed segítségét!

Eldöntötted, hogy ki lesz a konzulensed? Akkor máris egyszerűbb dolgod van: sokévnyi tapasztalattal a háta mögött szakmai szemmel véleményezheti a választásodat.

  1. Légy kreatív!

Fogadd be a mindennapok impulzusait, hiszen soha nem tudhatod, hogy honnan köszön rád egy szuperszakdolgozat téma. Lehet, hogy épp a reggeli metrózás, a kedvenc regényed olvasása vagy egy baráti kávézás fogja meghozni a várva várt ötletet!

+1: Kérd el a szakdolgozati témákat tartalmazó dokumentumot!

Minden oktatási intézményben van egy olyan dokumentum, ami szakdolgozati témalehetőségeket tartalmaz. Nem feltétlenül kell ezek közül választanod, de ihletet azért meríthetsz. Ugyanez igaz a korábbi években született szakdolgozatokra is.

Valami, amiről nem szabad megfeledkezned

Elképzelhető, hogy a szakdolgozat írását életed egyik legstresszesebb időszakának éled meg, és a hátad közepére sem kívánod az egészet. És bár nem szívesen húzzuk elő a „később majd visszasírod” kártyát, mégis gondolkozz el azon, mennyire nagyszerű érzés szabadon ötletelni, alkotni és kutatni – élvezd ki ezt az időszakot, amíg lehet!

Nyitókép: Freepik


Kivonat
fullscreenclose
printsave